«Тағам» атауы: лексика-семантикалық аядағы мәдени-таңба бірліктері


Қаралымдар: 53 / PDF жүктеулері: 40

Авторлар

  • И. Ербулатова Жәңгір хан ат. Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
  • Т. Салимов Жәңгір хан ат. Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

DOI:

https://doi.org/10.32523/2616-678X-2019-129-4-119-124

Кілт сөздер:

мәдени-таңбаланған лексика, лексика -семантикалық аясы, тіл және мәдениет, ұлттық-тарихи айқын көрініс, мәдениаралық компонент, мәдениетаралық байланыс

Аңдатпа

Мақалада қазақтың ұлттық-мәдени болмысы «Тағам» атаулары лексика-семантика аясы ұсынылып, талданған. Қазақ ұлттық тағамдарының атауларын талдауда лексикалық бірліктерді тақырып бойынша бөлуге, сонымен қатар атаулардың шығуын қарастырып, олардың пайыздық мөлшерін анықтауға мүмкіндік берді.
Сала бойынша үш негізгі тақырыптық аймағы (сүт және ірімшік өнімдерінің атаулары, ет және
шұжық өнімдерінің атаулары, ұн өнімдерінің атаулары) жұмыс барысында талданатыны анықталды. Зерттеу нәтижесі ұлттық-мәдени болмыстың семантикасын түсінуді, қабылдауды және тілдер
мен мәдениеттердің өзара әрекеттесу процесінде қарастырылған лексикалық бірліктердің мәдениаралық құрамдас рөлін сақтауды қамтамасыз етеді деген қорытындыға келді.
Осылайша, біз ұлттық мәдени болмыстарды ақпараттар арқылы бейнеленген мәдени белгілері бар лексикаға назар аудардық. Сол арқылы халықтың мәдениетін және әр түрлі тілде сөйлеушілердің өзара түсіністік қарым-қатынасын қамтыдық.

Жүктеулер

Жарияланды

2019-12-31

Дәйексөзді қалай келтіруге болады

Ербулатова I., & Салимов T. (2019). «Тағам» атауы: лексика-семантикалық аядағы мәдени-таңба бірліктері. Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің Хабаршысы. ФИЛОЛОГИЯ сериясы, 129(4), 119–124. https://doi.org/10.32523/2616-678X-2019-129-4-119-124

Журналдың саны

Бөлім

Статьи